“better] than a truss, which could take on many

configurations, some of which might not be especially

The|Commentary language has the implicit a

that the column and not the truss will yield. Thc

If you've ever asked yourself “Why?” about somethiipigirement, a frame in which the column yields i
related to structural steel design or constructityi,M'[e common condition and likely the simpler ¢

- S ee/s monthly Steel Interchange is for you! “ P

Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

In the beam-column system, yielding can occur in either

the beam or the column. The Commentary to Section E1.4

states: “Unlike SMF [simple moment frames], there is no

beam-column moment ratio (i.e., strong column-weak beam)

requirement for OMF. Consequently, OMF systems. can be

designed so that inelasticity will occur in the columngal{ & rovide any references that address the need for
connection develops the expected strength of the beana, fils&iment of expansion joints?

this will cause yielding in either member, the beam or the

column, and the expected behavior is achieved. You &€ &i§3 few references that discuss the layout of expansion

. . . . joints:
okay if you de§|gn the connection for t_he m{?lXImum mon&%ﬁ&ral Construction Council (1974), “Technical Report
that can be delivered by the system, which might be goverrgdes, 1974, Expansion Joints In Buildings,” National
by the flexural strength of the column. Research Council, Washington D.C.

For a truss system | think the typical situation would beféer. James M. (2005), “Expansion Joints: Where,

o ) . i
the truss to have greater flexural strength than the Colu[\__ﬁ/ enand How” 4 See/Ga g urn, April
istier, James M. (2004), Detg Gut-a7: -, al

The Commentary implicitly assumes this to be the case. Baggd o, R o4 <4.% mSecond Edition, AISC.
on this assumption, the guidance relative to the truss itsajt{:e?s, C. (2006), “Seismic Joints in Steel Frame
becomes more of a logic check than a design requirem@&ntlding Construction,” P zst ¢ Pet sag/ e S u ity at
The process might be: (1) Design the truss and columns@é‘ﬂ* f e g iy 1102), 7175 _
C i . rady, Matthew D. (2011), “Expansion Joint Consider-
the building code, (2) Design the connections for the strengffy .- Buildings” e See/Ge  ur. , May,
of the column and (3) Check the strength of the truss againshgineer of record will ultimately need to decide
the strength of the column. In most instances, | tifiakd thigere to locate expansion joints, and the foregoing
third check will be satisfied. However, if the truss is n8tidgpgpshould help in doing that.
ger than the column, then the assumed model is wrong and
the truss will yield and the connections in Step 2 hayg;heen
overdesigned. Can the AISC Specification be used to design members
You might then also want to consider other fact§f8Pgsg¢ of steels with yield strengths in excess of 65 ksi?
mStance.’ the C(_)m_mentary to _Sectlon EL5 states: “T\E‘sa.“?h%r&sc S et La" considers steels with yield strengths
no special restrictions or requirements on member V&szmfttﬂén 65 ksi. gection A3.1a states: “Structural steel mate-
thickness ratios or member stability bracing, beyond rmegkifd@ning to one of the following ASTM specifications is
the requirements of the § ¢ £y a4, . Although not requiterdyefhéor use under this § ¢ ryas. B
judicious application of width-to-thickness limits and mémb¥A913 and A514 are listed with no specific reference
stability bracing requirements, as specified for mopaglgter itted yield stress. So 70 ksi A913 shapes or AS14
—WHich has a yield stress of 90 ksi or 100 ksi, depending
ductile members in Section D1, would be expected to #BRRAK&ness—would both be considered approved for use
the performance of OMF” Even without explicit wittr-tte-$ ¢ ry 1. .
thickness limits and member stability bracing requirefi&igr evidence that higher-strength steels are generally

TP : -ne ed is that steels with  greater than 65 ksi are
it is likely that the typical rolled column or beam ngpeﬁrrzglhtéa\{l y excluded from plastic design in Sections B3.7

and Appendix 1.2.1. There would be no reason to make such
statements if higher yield strengths were generally prohibited.
Cat At
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Web Openings in Plate Girders
Can you provide any guidance relative to the strength of
plate girders with web openings?
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