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If you’ve ever asked yourself “Why?” about something 
related to structural steel design or construction, 

Modern Steel’s monthly Steel Interchange is for you! 
Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

Transverse Stiffeners as Stability Bracing
buckling on their own. As a result, they do not affect the 
unbraced length of the beam, L

b. Stiffeners can be used to 
reduce the web deformation and improve the efficiency of 
torsional braces. However, used alone, web stiffeners are inef-
fective in enhancing the stability of members.

Bo Dowswell, PE, PhD

Mill Orders
Are there published criteria or requirements for a steel 
mill order package? 

No. There are published documents, such as Sections 107 or 
1603 of the 2015 IBC and Section 3 of the AISC Code of Stan-
dard Practice for Steel Buildings and Bridges (a free download from 
www.aisc.org/code), which give requirements for information 
to be included in the final “for construction” documents, but a 
“steel mill order” or a “steel fabrication package” are partially 
developed packages negotiated on a project-by-project basis to 
provide information to the contractor. 

For better or worse, it has become quite common for an 
owner or contractor to request an early release steel package 
in advance of the final “for construction” documents. Differ-
ent clients, owners, contractors, fabricators, erectors, architectns 
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One issue that sometimes gets overlooked is that the stiffness 

equations assume one end of the brace is attached to something 
very stiff. A W14×730 can be a brace but if one end attaches 
to the face of a piece of sheet metal, it still may not have suf-
ficient stiffness. Though shown relative to a different condition, 
Equation C-A-6-12 illustrates how to calculate the stiffness of 
a series of elements. Again, I suspect explicit checks are rarely 
performed after one is familiar with the usual results from the 
checks provided in the Specification, but it is good practice to 
look at both ends of whatever you are assuming to be a brace.

Larry S. Muir, PE

Transverse Reinforcement of 		
Composite Beams at Edge Conditions 
We are investigating the need for transverse reinforcing 
over composite beams and have noticed that some foreign 
standards have specific requirements for additional trans-
verse reinforcement. These seem to apply at spandrel 
beams near the edge of the slab. We can find no similar 
requirements in the AISC Specification and are curious as 
to how the AISC Specification considers edge conditions. 

We can only comment on requirements set by the AISC Speci-
fication. Relative to edge conditions, the Commentary to the 
Specification states: 

“The use of edge distances in ACI 318 Appendix D (which 
is now ACI 318 Chapter 17 in the reorganized version) to 
compute the strength of a steel anchor subjected to concrete 
crushing failure is complex. It is rare in composite construc-
tion that there is a nearby edge that is not uniformly sup-
ported in a way that prevents the possibility of concrete 
breakout failure due to a close edge. Thus, for brevity, the pro-
visions in this Specification simplify the assessment of whether 
it is warranted to check for a concrete failure mode. Addition-
ally, if an edge is supported uniformly, as would be common in 
composite construction, it is assumed that a concrete failure 
mode will not occur due to the edge condition. Thus, if these 
provisions are to be used, it is important that it be deemed by 
the engineer that a concrete breakout failure mode in shear is 
directly avoided through having the edges perpendicular to 
the line of force supported, and the edges parallel to the line of 
force sufficiently distant that concrete breakout through a side 
edge is not deemed viable.”

The research cited in the Commentary (Pallarés and Haj-
jar, 2010a, 2010b) also asserts such restraint commonly exists, 
but does not clarify the basis for this. AISC Design Example I.2 
clarifies, stating: “The slab edge is often uniformly supported by 
a column flange or pour stop in typical composite construction, 
thus preventing the possibility of a concrete breakout failure 
and nullifying the edge distance requirement as discussed in 
AISC Specification Commentary Section I8.3.” Design Examples 
are a free download at www.aisc.org/manualresources.

The User Note in Section I8.3 again points to this sort of 
restraint, stating: “If concrete breakout strength in shear is an 
applicable limit state (for example, where the breakout prism is 

not restrained by an adjacent steel plate, flange or web), appro-
priate anchor reinforcement is required for the provisions of 
this Section to be used. Alternatively, the provisions of the appli-
cable building code or ACI 318, Appendix D may be used.”

Larry S. Muir, PE

Eccentric Stability Bracing
I have a wide-flange beam attaching near the face, as 


