If you’ve ever asked yourself “Why?” about something
related to structural steel design or construction,

Modern S,eel’s monthly Steel Interchange is for you!

Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

AISC Design Guide 2: Steel and Composite Beams with
Web Openings limits the opening parameter, p, = a/h, +
6h,/d, to a maximum value of 5.6 for steel sections and 6.0
for composite sections.

Our openings conform to the opening parameter limit
for the composite section. However, we are using unshored
construction and do not satisfy the limit for steel sections.

This limit does not consider the magnitude of the load
in the web, so it must be conservative. In our case, the
precomposite load is only about 40% of total load.

Is it possible to exceed the opening parameter and still
have an acceptable design?

Yes. AISC design guides (available at www.aisc.org/dg) pro-
vide guidance, not requirements. The guidance is intended
to be useful to practicing engineers during typical designs. In
order to provide simple and practical guidance, the procedures
are sometimes simplified and conservative, as you note. Other
approaches are possible. The references in the design guides
often provide more in-depth discussions of the issues and can
be helpful when addressing unusual conditions.
In this case, Section 5.7.2 of Design Guide 2 provides the
following additional information regarding web buckling:
“The criteria to prevent web buckling are based on the
work of Redwood and Uenoya (1979) in which they devel-
oped conservative criteria based on the opening size and
shape and the slenderness of the web of the member-...

Their recommendations are adopted in whole for steel
members and relaxed slightly for composite sections to
account for the portion of the shear carried by the con-
crete slab, V7., The higher limit on the opening parameter,
p,, of 6.0 for composite sections versus 5.6 for steel sec-
tions coincides with successful tests (Donahey and Darwin
1988). Failure in composite sections is normally governed
by failure of the concrete slab, and adequate strength has
been obtained even when local buckling has been observed
(Clawson and Darwin 1980, Clawson and Darwin 1982,
Donahey and Darwin 1986). As discussed in section 5.6
(after Eq. 5-20), the limits on also serve to ensure that
the design equations provide conservative predictions for
member shear strength, even if web buckling is not a factor.

...The guidelines limiting the maximum values of I/, can
be quite conservative for sections with web width-thickness
ratios below the maximum limits. Redwood and Uenoya
(1979) provide guidance for members which lie outside the
limits of this section.”

In addition, a reference to Lucas and Darwin 1990
in the design guide summarizes the results of a number
of physical tests. At least a couple of these had opening
parameters in excess of the limit provided in the design
guide and still resulted in test-to-predicted strengths in
excess of one.

Ca-lo Lini, PE

Section E3.69.5 of the 2010 Seismic Provisions for
Structural Steel Buildings (ANSI/AISC 341-10) allows
bolted column splices in special moment frames. It
states: “Bolted column splices shall have a required
flexural strength that is at least equal to

moment ngrlngg increased, resulting in an even higher
demand. How can a bolted splice be used in a special

Your question contains an incorrect assumption. It has been
shown through physical tests that within certain limits, a
member with holes can still develop its gross flexural strength.
Section F13.1 of the Specificavion for Suy oy val Sieel By ildingy
(ANSI/AISC 360, available at www.aisc.org/specifications)
addresses “Strength Reductions for Members with Holes in
the Tension Flange.” In this section, when F

, 4,2 Y F A, the
limit state of tensile rupture does not apply. For capacity-based
design, this relationship would have to be adjusted to account
for R






