If you’ve ever asked yourself “Why?” about something
related to structural steel design or construction,

Modern Steel’s monthly Steel Interchange is for you!

Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

Note: Except where specifically noted, any mention of AISC
documents applies to both the 2010 and 2016 editions. All AISC
documents referenced can be found at www.aisc.org/publications.

Section F8 of the AISC Specification for Structural Steel
Buildings (ANSI/AISC 360) addresses the flexural
strength of round hollow structural sections (HSS). In
Equations F8-2 and F8-4, the ratio, D/t, is not squared.
Should it be?

Also, these equations can result in nominal flexural
strengths higher than formula F8-1. How can the nominal
strength be greater than the plastic flexural strength of
the section?

The answer to your first question is no. Although the local
buckling strength of flat elements is dependent on (b/t)?,
Equations F8-2 and F8-4 for the local buckling of round HSS
are correctly based on a linear variation in D/t.

As for your second question, the nominal strength cannot
exceed the flexural strength. Section F8 states: “The nomi-

nal flexural strength, M, , shall be the lower value obtained
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I am an engineer performing connection design for a
fabricator. We are having an argument in our office about
whether the bolted connections at drag struts must be
designed as slip-critical. Can you provide clarification?

Yes. Clarification is needed on several points.

Bolted connections required to meet the AISC Seismic
Provisions for Structural Steel Buildings (ANSI/AISC 341) can
generally be designed as bearing joints as indicated in Section
D2.2(a). There is only one condition where the Seismic Provi-
sions require connections to be designed as slip critical, and
that is for vertical brace connections using oversized holes.
This obviously does not apply to drag struts.

The other issue is that you are asking if a connection needs
to be designed as slip critical, when | think it would be more

appropriate to ask whether or not the connection falls within
the seismic force resisting system (SFRS). Since you are
working for the fabricator and are not the engineer of record
(EOR), you should not be deciding that some particular mem-
ber is a drag strut, then whether it needs to be considered part
of the SFRS system and then whether the connection needs to
be designed as slip critical. Only the EOR knows what part of
the structural system has been considered in the design to pro-
vide the required resistance to the seismic forces. Section A4.1
of the Seismic Provisions requires “identification of members
and connections that are part of the SFRS” in the structural
design drawings and specifications. A member is part of the
SFRS if the EOR says it is. This determination by the EOR
requires engineering judgment and intimate knowledge of the
structure and its design. If the connection is identified as being
part of the SFRS in the contract documents, then the con-
nection must satisfy Section D2.2(d), which indicates that the
bolted connections need to be detailed and fabricated as slip
critical but can be designed as bearing as indicated in Section
D2.2(a). If it is not clear whether the connection is part of the
SFRS, then you will need to seek guidance from the EOR.
Carlo Lini, PE

How long can engineers continue to use the 14th Edition
of the Manual now that the 15th Edition is available?

The Manual is never referenced in building codes. There is no
requirement to use any edition of the Manual. Which edition
of the Manual to use is up to the engineer to decide based on
the requirements for their project. The Specification is refer-
enced in the building codes, but it is unlikely that any jurisdic-
tions have adopted a building code that references the 2016
Specification yet.

The 14th Edition Manual can be viewed as a tool to make
using the 2010 Specification easier in practice. The 15th Edi-
tion Manual is an updated reference that reflects the contents
of and changes in the 2016 Specification.

Keith Grubb, SE, PE

Bonus: Back in April 2012, Keith wrote a SteelWise article
describing the AISC Manual Resource Page. This page
can now be accessed at www.aisc.org/publications/steel-
construction-manual-resources. The Manual Resources
for the 15th Edition Manual are expected to be updated and
accessible by the end of 2017.

Keith’s original article, which is still relevant half a decade later,
can be found in the Archives section at www.modernsteel.com.
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I have several questions about partial joint penetration
(PJP) groove welds:
1. What is the proper callout for a PJP groove on the
contract drawings?
2. Must the effective throat be shown in parentheses?
3. As the engineer, would | ever specify a value for S,
the groove depth?
4. Should the weld symbols for PJP groove welds
look different on engineering drawings and shop
drawings?

I have provided answers to each of your questions, below.
1. Clause 2.3.5.3 of AWS D1.1 requires the contract
documents to specify the required size. It provides the
following figure:

2. Yes. The effective throat must be in parentheses.
3. The short answer is: Generally, no.

Now for a longer answer: AWS A2.4: Standard Symbols
for Welding, Brazing, and Nondestructive Examination allows
a PJP groove weld to be designated with: the groove depth
alone, the effective throat alone or both the groove depth
and the effective throat. Since the effective throat can
depend on both the groove depth and the process, specify-
ing only the depth of preparation does not directly govern
the effective throat, which is likely your primary concern as
an engineer working on structures within the scope of the
AISC Specification. Over-specifying a weld in the contract
documents can lead to higher fabrication costs since it can
preclude—unless a change to the contract is requested and
approved—the use of welds that may be more economical
while still providing the required strength.



