Question from September 1999:

ASCE 7-95 section 2.4.3, part (b) states that
the effect of two or more transient loads may
be reduced provided that the allowable stress
is not also increased. AISC’s ASD Manual,
9th Ed., section A5.2 allows a 1/3 stress
increase provided that the loads are not “cal-
culated on the basis of reduction factors
applied to design loads in combinations,” and
gives ANSI A58.1, which was updated as
ASCE 7, as an example. My questions are:

a) Is it acceptable to use the load combina-
tions specified in ASCE 7, but not
to reduce them and use a 1/3 stress
increase when designing steel members?

b) may the 1/3 stress increase be used when
designing for a Dead + Wind combina-
tion?

David MacGregor

In my opinion, the answers to your questions
regarding ASCE-7 and the 1/3 stress increase
are:

a) Yes
b) Yes

Having said that though, I feel the need to quali-
fy my answer and also tell you that not every mem-
ber of the AISC Specification Committee agrees
with me on this.

At first glance, ASCE-7 seems to prohibit a 1/3
increase in stress if the loads have already been
reduced because of loads acting in combination. In
fact, the wording is: (b) the allowable stress shall
not be increased to account for these combinations
(underlining mine).

But what if the 1/3 stress increase is not to
account for loads in combination? Then is it per-
mitted? It has long been my position that the

stress increase (which has been allowed for at least
100 years) was never to account for simultaneous
action of two or more loads, but to ameliorate the
effects of wind which was always applied as a stat-
ic force.

On the other side, one can argue that modern
wind forces are developed taking into account the
gusty and localized nature of wind, so there is no
need for a correction factor. I can understand this
logic, too. However, most damage in wind storms
is to glass, certain wall, roof and wall panels, and
the forces on these small-tributary area items have
been dramatically increased over the last two
decades, reflecting the real behavior of wind.

You might refer to my article “The Mysterious
1/3 Stress Increase,” in the 2nd Quarter 1977 AISC
Engineering Journal.

Duane S. Ellifritt, Professor
University of Florida
Gainesville, FL

Another response:

tandard Building Code 1997 section 1609.1.1

“Stress increases” state that “Allowable stress-
es specified in the appropriate material standard
for allowable stress design are permitted to be
increased in accordance with the material design
standard when stresses are produced by wind or
seismic loading, acting alone or in combination
with other loads.”



load with the same deflection as a W16x26: slip
between shear planes.

Keith A. Grubb, P.E.
American Institute of Steel Construction
Chicago, IL

Comment on a previous response:

n the July issue of Modern Steel Construction,

Mr. Timothy M. Young answered an April ques-
tion from Emha Antariksa regarding “laterally
unsupported length of the compression flange.”
Mr. Young begins his answer writing, “Lateral
bracing must prevent both twisting and lateral
deflection...” However, the AISC Specification for
Structural Steel Buildings, Allowable Stress Design
and Plastic Design, 1989, defines the unbraced
length as “distance between cross sections braced
against twist or lateral displacement...,” which
implies that braces must prevent twist or lateral
displacement, but not both.

Dr. Joseph Yura's notes from a “Summary of
Bracing Recommendations” presented to SEA0T in
May 1993 say on page G, “bracing is effective if it
resists twist of the cross section and/or lateral
movement of the compression flange.” So it
appears that one or the other is needed, but not
both.

Charles Baker
via email

New Questions

Is there an AISC (or equivalent) steel
design code for temporary structures which
is less conservative than ASD or LRFD?

Mark A. Walters

Westinghouse Electric Company

Monroeville, PA

Does anyone have any information on the



