
NET AREA CALCULATION
According to Section B2 of the 1999 LRFD and 1989

ASD Specifications, the width of a bolt hole must be
taken as 1/16 in. greater than the nominal dimension of the
hole when calculating the net area.  Please clarify
whether this provision should read as 1/16 in. greater than
the nominal bolt diameter, as the nominal hole dimen-
sion tables in the manuals are based on adding a 1/16 in. to
the nominal diameter of the bolt.

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

In reference to Section B2 of the AISC Specifications, net
area is calculated by taking the nominal hole size as 1/16 in.
greater than the nominal dimension of the hole.  This
accounts for potential damage to the periphery of the hole
in the hole-making process.

As an example, a 7/8-in. diameter bolt can be used with a
15/16-in diameter standard hole or a 11/16-in. diameter over-
sized hole.  Adding the 1/16 in. as indicated above, the
dimensions used for calculating net area would be 1 in. and
11/8-inch, respectively.

The same bolt used in short- and long-slotted holes
would require 15/16 in. × 11/8 in. and 15/16 × 23/16 in. hole
dimensions.  A hole width of 1 in. is used in the net area
calculation for these two cases (the “short way”) and 
13/16 in. and 2 1/4 in., respectively (the “long way”). 

Sergio Zoruba, Ph.D.
American Institute of Steel Construction
Chicago, IL

ORDER OF PRECEDENCE WHEN 
DISCREPANCIES EXIST

Comment sent to AISC’s Steel Solutions Center

When discrepancies exist between Design Drawings and
Specifications, the 2000 AISC Code of Standard Practice
(COSP) Section 3.3 states that the Design Drawings shall
govern.

In the Engineers Joint Contract Documents Committee
(EJCDC) and American Institute of Architects (AIA) docu-
ments, there is no order of precedence between the Con-
tract Documents.  Refer to EJCDC 1910-8, Paragraph
3.01.A. and AIA A201, Paragraph 1.2.1.  The Conditions of
the Contract require the Contractor to ask for a clarification
from the Architect or Engineer before proceeding with the

Work.  The COSP should be revised to reflect current
industry documents.

The wording in the COSP implies there is an order of
precedence in the Contract Document, although this
approach was changed several years ago.  It is much better
to require the Contractor to question the Architect or Engi-
neer to determine which is correct before proceeding with
the Work.  If the Contractor proceeds based on an order of
precedence, the order of precedence may be incorrect and
any corrective changes made after the Work has proceeded
can result in higher costs.

The COSP is consistent with AIA and EJCDC provi-
sions.  When discrepancies are discovered, all three
require the discoverer to inform the responsible people so
that the discrepancies can be resolved.  Each of the three
indicates it is not the responsibility of the contractor to
discover discrepancies.

If a discrepancy is discovered before work is performed,
this works as you wish.  However, consider the following
scenario.  After the structural overhang framing was com-
pleted, the architect walks onto the job and says that over-
hang was supposed to span 15 feet as shown on the
architectural drawings, not 10 feet as shown on the struc-
tural drawings.  Should the fabricator have to provide and
the erector erect new steel for free?  Absolutely not, so the
COSP gives an order of precedence for these cases.  

I believe the first paragraph above is clearly stated in the
text of the Code.  It does not allow a fabricator to proceed
before the resolution is returned.  However, it does require
the resolution to be returned in a timely manner.  This item
has been forwarded to the AISC Code Committee to con-
sider if additional clarification is warranted.

Charlie Carter, P.E., S.E.
American Institute of Steel Construction
Chicago, IL

COLUMN ERECTION TOLERANCES
In the 2000 AISC Code of Standard Practice, Section

7.13.1.1 states “the angular variation of the working line
from a plumb line shall be equal to or less than 1/500 of
the distance...”  Is this the angle between the working
line and plumb line, or is it the ratio of the displacement
to the column length?
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