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IF YOU’VE EVER ASKED YOURSELF “WHY?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you!

steel interchange

Reduced Coefficient of Slip Resistance
I have a building that was designed as a special concentrically 
braced frame (R = 6). It is a one-story building, and most of 
the vertical braces were detailed to be shop or field welded. 
However, there are some horizontal connections that are to 
be field bolted. The AISC Seismic Provisions for Structural 
Steel Buildings require that the surfaces be prepared for slip 
resistance (Section 7.2), which we did. However, the contrac-
tor has accidentally painted over these holes, and the build-
ing is now erected. Would it be possible to use primer paint 
in place of a reduced coefficient of friction (lower than 0.33) 
to justify that the bolts have a lower than class A coating, but 
still satisfy the need to be slip-critical for the building?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

The slip-coefficient requirement is included in the seismic pro-
visions to minimize damage in more moderate seismic events. 
There are no provisions given where reduced slip coefficients are 
justifiable where the faying surfaces are primarily subjected to 
shear. If the faying surface is primarily subjected to tension, such 
as in bolted end plate moment connections, the requirement on 
preparation of the faying surfaces may be relaxed. See the com-
mentary to Section 7.2 of the 2005 seismic provisions.   

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction

Cruciform Columns and RBS
Is there any concern relative to using a cruciform column 
(symmetric column in both directions with one column web 
cut and welded to the other column web) in an SMF? If so, 
are there any design criteria or is there research regarding 
the use of this type of column? The column and beam com-
bination in either direction are pre-qualified per FEMA 350.

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

This question appeared a few months ago in Steel Interchange 
and is being revisited now that a new standard has become avail-
able. With the recent release of ANSI/AISC 358-05 Prequalifed 
Connections for Special and Intermediate Steel Moment Frames for 
Seismic Applications (a free download from www.aisc.org/aisc358), 
cruciform columns are now prequalified per Section 2.3.2b(4). 
Reduced beam section (RBS) moment connections are now 
prequalified per Section 5.3.2 on either axis of cruciform columns. 
Hence there is no longer the need to qualify these items, as both 
are prequalified under ANSI/AISC 358-05.

Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.
American Institute of Steel Construction

Rod vs. Nut Strength
I understand the capacity of a threaded rod in tension is 
equal to the gross (nominal) area times 0.33Fu. Does the 0.33 

factor include the effects of the potential for stripping of the 
threads of the rod through the nut placed at the rod end?  

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

I believe you are referring to an older AISC specification. The 
current 2005 AISC specification (www.aisc.org/2005spec) pro-
vides for an allowable tensile capacity of 0.375Fu for a threaded 
rod rather than 0.33Fu.

The 0.33 or 0.375 coefficients do not address the material 
strength of the rod nor the type of nut. The nut grade is always 
selected from an acceptable list in ASTM A563 based upon the 
rod (or bolt) material used such that the nut is stronger than the 
rod. That is, a fully engaged ASTM A563 heavy hex nut of the 
appropriate grade will develop the tensile capacity of the bolt or 
threaded rod with which it is used. The design therefore is based 
on the allowable tensile capacity of the rod, and thread stripping 
will not occur with a properly selected nut.

Sergio Zoruba, Ph.D., P.E.
American Institute of Steel Construction

Combined Loads on Anchor Rods
How do you design anchor rods for combined loads of ten-
sion, shear, and bending? What equation do you use to com-
bine the forces?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

AISC has historically recommended that taking shear in anchor 
rods should be avoided. If friction between the base plate and 
foundation is insufficient to resist the shear force, AISC recom-
mends that shear lugs, embedments, or other restraining elements 
be used to resist these shear forces. There are several problems 
involving the engagement of rods bearing against the enlarged 
base plate hole: the movements that must occur for the rod to 
bear, the number of rods that may go into bearing simultane-
ously, the vertical locations of the bearing against the plate, and 
the point of resistance in the concrete causing the eccentricity 
of shear resulting in the bending force. There are no standard 
assumptions for these variances. These unknowns must be com-
bined with the relatively small capacity of anchor rods in bending 
as compared to tensile and shear capacities. If all of the tensile, 
shear, and bending forces are rather small, the engineer will have 
to use engineering judgment as to the method of combining the 
forces. 

The AISC specification does not have an equation for com-
bining the effects of tension, shear, and bending on anchor rods. 
Anchor rods are grouped with bolts in Table J3.2 for determining 
the nominal tensile and shear stress for bolts and threaded parts. 
Combined tension and shear of bolts in either bearing or slip-
critical connections is covered in Sections J3.7 and J3.8 respec-
tively. These sections do not specifically address anchor rods as 
there is no definition of an anchor rod connection as being either 
snug-tightened or pre-tensioned. However, many engineers will 
use the bearing-type connection equations of Section J3.7 when 
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Steel Interchange is a forum for Modern Steel Construction readers 
to exchange useful and practical professional ideas and information 
on all phases of steel building and bridge construction. Opinions and 
suggestions are welcome on any subject covered in this magazine.

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily 
represent an official position of the American Institute of Steel 
Construction, Inc. and have not been reviewed. It is recognized 
that the design of structures is within the scope and expertise of a 
competent licensed structural engineer, architect or other licensed 


