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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you!

steel interchange

Bolt Installation method
When you are using snug-tightened bolts, is the proper 
installation method the “turn-of-the-nut” method?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

No. The turn-of-nut bolt installation method as well as three 
other methods described in the RCSC Specification for Structural 
Joints Using ASTM A325 or A490 Bolts applies to pretensioned 
installations; not snug-tight installations. Section 8.1 of the 
RCSC Specification defines the procedure for installation of snug-
tightened joints which does not require a stipulated pretension 
does not interfere or produce spurious radio emissions. In the end, 
there will be little difference between steel and concrete framing 
in this regard because construction with either material involves 
the use of significant amounts of the other.

All wireless devices use ultra-high frequencies (UHF) or 
higher, which have the distinct ability to “bounce” off objects.  
The same effect is noted in cellular phones.  Hence even confined 
areas, such as within concrete cores in elevator shafts, may allow 
communications so long as a sufficient opening is available for 
UHF radio signals to bounce out.  Once an elevator door shuts, 
however, the signal may be completely confined and communi-
cations hampered or lost.  However, this phenomenon occurs in 
buildings with both concrete and steel framing.

If you were referring to signal attenuation, note that both 
concrete and steel frames will result in minimal blockage of radio 
waves, as building frames are not designed to be fully confined 
like elevators.tructure

I have an elevated walkway (20 ft high) that is foundation-
supported. I understand the building code considers this  
a non-building structure. IBC 2003 refers you to ASCE 7 
section 9.14.7, which gives you a different Table (9.14.5.1.1) 
for R values. I am using braced frames as the lateral system. 
For concentric braced frames ASCE refers you back to the 
typical Table 9.5.2.2. Do I now select special/ordinary/etc. 
braced frames and comply with all respective detailing, thus 
treating the walkway just like a building?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

We cannot speak as to the intent of documents developed by 
other organizations such as ICC and ASCE. However, the paper 
trail scenario you describe for the 2003 IBC and referenced 
ASCE 7-02 versions of those document appears correct. Under 
that scenario, the engineer would then select the system that they 
would want to use, and must comply with the stated requirements 
associated with that system. One thing that you did not mention 
is the Seismic Design Category (SDC) for the structure. Note 
that for building structures, if the structure falls in SDC A, B, 
or C, Table 9.5.2.2 of ASCE 7-02 permits the use of “Structural 
Steel Systems Not Specifically Detailed for Seismic Resistance” if 
R = 3 is used.

IBC 2006 and ASCE 7-05 include updated provisions per-
taining to non-building structures. Chapter 15 of ASCE 7-05 
covers seismic design requirements for non-building struc-
tures, and includes Table 15.4-1 (Seismic Coefficients for Non-
Building Structures Similar to Buildings) and Table 15.4-2 
(Seismic Coefficients for Non-Building Structures Not Similar 
to Buildings).  You may want to look at these new documents if 
you are not tied to the older documents by contract or build-
ing code.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.
American Institute of Steel Construction
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Steel Interchange is a forum for Modern Steel Construction readers 
to exchange useful and practical professional ideas and information 
on all phases of steel building and bridge construction. Opinions and 
suggestions are welcome on any subject covered in this magazine.

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily 
represent an official position of the American Institute of Steel 
Construction, Inc. and have not been reviewed. It is recognized 
that the design of structures is within the scope and expertise of a 
competent licensed structural engineer, architect or other licensed 


