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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.
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Braced Frame Seismic Connections
I am trying to understand the requirements for bracing con-
nections in AISC 341-02 (the 2002 AISC seismic provisions). 
In Sections 13.3a and 14.2, the required strength of the con-
nection is the expected tensile strength of the brace, RyFyAg.  
How can I meet that strength requirement for tension in the 
connected elements? According to Sec. 13.3b:

The design tensile strength of the bracing members and 
their connections, based upon the limit states of tension 
rupture on the effective net section and block shear rup-
ture strength, as specified in LRFD Specification Sec-
tion J4, shall be at least equal to the Required Strength 
of the brace as determined in Section 13.3a.
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Steel Interchange is a forum to exchange useful and practical 
professional ideas and information on all phases of steel building and 
bridge construction. Opinions and suggestions are welcome on any 
subject covered in this magazine.

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily 
represent an official position of the American Institute of Steel 
Construction, Inc. and have not been reviewed. It is recognized 


