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IF You’Ve eVer AsKed YourselF “WHY?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

steel interchange

Repairs at Protected Zones
When installing the light gauge framing on a special moment 
frame with RBS connections, four shot pins were inadver-
tently installed into a beam flange in a protected zone. What 
criteria can we apply to determine if this exceeds an accept-
able level? And if it does, what repairs are available to us?  

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

The AISC Seismic Provisions state that “welded shear studs and 
decking attachments that penetrate the beam flange shall not be 
placed on beam flanges within the protected zone.” There is no 
level of such attachments that would be considered acceptable.

Base metal repair requirements within the protected zone are 
given in Section 6.15 of the AWS D1.8 Structural Welding Code—
Seismic Supplement. Subjects of weld removal and repair of gouges 
and notches in protected zones are covered.

Kurt Gustafson, S.E., P.E. 

Design Wall Thickness
What is the reason for the smaller gross areas of standard 
pipes in the new (13th edition) steel manual?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

The areas of HSS and steel pipes listed in the 13th edition Steel 
Construction Manual reflect the requirement in Section B3.12 
of the AISC specification that the design of HSS manufactured 
by the electric resistance welded (ERW) process be based on a 
design wall thickness equal to 0.93 times the nominal wall thick-
ness. An HSS is defined in the AISC specification as “Square, 
rectangular, or round hollow structural steel section produced in 
accordance with a pipe or tubing product specification.”  

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

65 ksi Steel and LEED Certification
We are considering the use of 65 ksi steel for building 
columns. Can you tell me what the availability would be 
for 65 ksi W-shapes? We are currently looking at sizes 
ranging from W14x61 to W14x605—the whole range! 
	 Additionally, the project (located in Chicago) is to be 
LEED certified, so we would be looking for steel manufac-
turers within a 500-mile radius. Do you have any recommen-
dations for steel suppliers that would be able to fulfill this 
requirement and supply 65 ksi W-shapes?

Question sent to AISC’s Steel Solutions Center

As you likely know, LEED 2.2 requires that local products be 
both manufactured and harvested within 500 miles of the proj-
ect site (in previous versions the two were separate consider-
ations). For steel, the location of the steel fabricator is the point 
of final manufacture, and this location is easily obtainable by 
numerous steel fabricators local to the Chicago area. For harvest-
ing of material, however, you have to use the location of the scrap 
source for the mill where the material is produced, which is usu-
ally within approximately 300 miles of the mill. 

Unfortunately, for your particular case, you will not be able 
to apply the steel toward this credit if you use 65-ksi steel, as 
shapes of this grade (ASTM A913) are currently only produced 
by Arcelor-Mittal steel in Europe. Thus, with respect to sustain-
able design, you will have to weigh the material savings that you 
yield by using a stronger grade of steel versus the environmental 
impact of shipping the material overseas. The closest mill of any 
structural steel material to your project site is Steel Dynamics in 
Ft. Wayne, Ind. If you choose to use a 50-ksi material, they can 
supply it from that location to meet your LEED criteria. 
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Steel Interchange is a forum to exchange useful and practical 
professional ideas and information on all phases of steel building and 
bridge construction. Opinions and suggestions are welcome on any 
subject covered in this magazine.

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily 
represent an official position of the American Institute of Steel 
Construction, Inc. and have not been reviewed. It is recognized 
that the design of structures is within the scope and expertise of a 
competent licensed structural engineer, architect or other licensed 
professional for the application of principles to a particular structure.

If you have a question or problem that your fellow readers might 
help you solve, please forward it to us. At the same time, feel free 
to respond to any of the questions that you have read here. Contact 
Steel Interchange via AISC’s Steel Solutions Center:

One East Wacker Dr., Suite 700
Chicago, IL 60601
tel: 866.ASK.AISC • fax: 312.803.4709
solutions@aisc.org


