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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

steel interchange

Connection Strengths in the 13th Edition Manual
I have questions about the evolution of the connection 
strengths shown in the 9th edition manual compared to the 
values in the 13th edition. Why are they different?

There has been substantial research and testing on connections since 
the introduction of the 1989 ASD specification. The tables included 
in the 13th edition Steel Construction Manual are based on the 2005 
AISC specification and reflect the culmination of that research. Yes, 
connection capacities per the 2005 AISC Specification for Structural 
Steel Buildings and the 13th edition Steel Construction Manual are 
higher in many cases than for the 1989 ASD specification and 9th 
edition manual. It depends, though, on which limit state controls, as 
some went up and others went down. Also, it depends upon what 
changes were made in design procedures given in the Manual.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

PJP Weld Throat
How is the throat calculated for a partial-joint-penetration 
groove weld with fillet weld reinforcement? Is it the addition 
of the two weld throats?

You have to find the shortest distance from the PJP root to the 
outer edge of the weld assembly and use that as the throat thick-
ness. This may not be the vectorial sum of the respective throats. 
This obviously depends on whether the fillet weld is larger or 
smaller than the PJP weld, and which PJP weld profile is used. 
Please refer to AWS D1.1 section 2.3.2.7.

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Washers for Anchor Rod Installations
I have a project where base plate anchors were set too short 
to install both a washer and nut. The holes in the base plate 
are only 1⁄16 in. oversized for 1-in.-diameter anchors, so the 
contractor is requesting to eliminate the washers. How can I 
assess the uplift capacity of such an installation?

AISC specification requirements for steel-to-steel bolted joints are 
not applicable to anchor rods or the nuts on anchor rods. In the 
assessment of “short” anchor rods, consider what the purpose of 
the anchor is in the structure. In many cases, a column is always in 
compression in the final structure; the rods simply hold the column 
in place and accommodate temporary erection forces. 

The hole sizes recommended for base plates in Table 14-2 of 
the 13th edition AISC manual are intended to facilitate the setting 
tolerances of other trades. The washer sizes given are such to cover 
the hole should the anchor be positioned to one side of the hole, 
and to provide a stiff surface upon which to tighten the nut and to 
keep the washer from dishing in the hole. When the hole diameter 
in the base plate is 1⁄16 in. more than the rod diameter, it is unlikely 
that a washer would be necessary for either of these purposes.  

The other alternative is to consider the strength of the con-
nection with the partially engaged nut. If the tensile load on the 
anchor rod is not required to develop the full strength of the rod, 

a partial nut engagement may be acceptable. The authors of an 
article titled “An Ounce of Prevention,” which appeared in the 
May 2004 issue of Modern Steel Construction, provide suggestions 
on how to approach such an evaluation. Back issues of MSC can 
be accessed at www.modernsteel.com. 

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

KL/r Modified for Single-Angle 
For a single-angle compression member, I followed AISC 
specification section E5 to calculate the modified KL/r. I 
also calculated KL/rz, and it turns out to be greater than 
KL/r modified. Should I use the larger of the two (KL/r 
modified, or KL/rz) in section E3?

If you are in compliance with E5 (including attaching the angle 
using the longer leg, then you can use the limits on L/rz that are 
provided at the ends of the both sections (a) and (b). In the first 
case the limit is 0.95L/rz and in the second case it is 0.82L/rz. In 
essence, with your condition, you are still designing for KL/rz but 
with a K value of less than 1.0 because of the higher end restraints.

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Shoring Removal
In composite beam design and construction, if the design 
basis is shored construction, how long do the shores need to 
remain in place?

We cannot give you a definitive timeframe; however, the Commen-
tary to Section I3.1c of the AISC specification provides guidance 
for assumed strength during construction. Therein it is stated that 

“It is usually assumed for design purposes that concrete has hard-
ened when it attains 75% of its design strength.”

It is probably worth adding that shored construction is not 
commonly used in steel structures.

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Double Angle Connection - Table 10-1 
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