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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

K-brace for OcbF System
I am designing an ordinary concentrically braced frame using a K-brace. AISC 341 Section 14.3 states that the column for 
K-type bracing is to be designed for the unbalanced loading. 
Is that accurate? Designing the column for the forces specified 
in Section 14.3 seems very high. Is there any alternative, such 
as designing the column for the amplified seismic load?

While K-type bracing is not strictly prohibited for OCBF (except 
for OCBF above seismic isolation systems), it is generally not 
considered desirable in concentrically braced frames, and is 
prohibited entirely for SCBF. It is considered undesirable to have 
columns subjected to unbalanced lateral forces from the braces, 
as these forces may lead to column failure. If one chooses to use 
K-type bracing, the Seismic Provisions requires that the unbalanced 
force be considered as defined.  

Kurt Gustafson, S.E., P.E.

Beam Bracing
I am designing a one-story open-framed (no decking) 
building and must provide lateral stability bracing of the 
beams. Working with the 2005 AISC Specification, Appendix 
6.3 addresses the force required for both nodal and relative 
bracing in beams. I have a situation where nodal bracing 
is desired for architectural reasons. I am aware that this 
bracing force must be delivered to a rigid support at bracing 
ends. Does the bracing force act in an additive manner? For 
example, I have four parallel beams restrained from rotation 
via nodal bracing; does the bracing have to be proportioned 
to resist four times the force computed from Eq. A-6-7?

Appendix 6 requires that a minimum stiffness and strength be 
available to brace a beam to prevent lateral-torsional buckling. 
The implication of this is that if a member that has exhausted 
its axial strength due to other loads [Pu/φPn or ΩPa/Pn = 1.0] were 
to be used to brace a beam, there would be no brace strength 
remaining to prevent LTB. Therefore, the bracing member does 
have to be designed with the bracing force added to other loads 
on the brace. This is in addition to the stiffness requirement.

For your second question, if it is possible for all beams to buckle 
at the same time, the bracing forces will accumulate from the first 
beam through the last, and the brace at that point must provide the 
strength and stiffness required in Appendix 6 for all beams.

Amanuel Gebremeskel, P.E.

Channel Columns
What Section of the AISC Specification covers channel columns?   

If there are no local slenderness issues, the provisions of Section E3 
in the 2005 AISC Specification can be used to design the channel as 
a compression member. If there are local slenderness issues [as per 
Table B4.1] the requirements in Section E7 also apply.

Amanuel Gebremeskel, P.E.
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